jump to navigation

Het gaat vooruit … maart 19, 2008

Posted by drempelkindje in Uncategorized.
trackback

En vandaag klokken we af op 28 weken. Volgende week zullen we alvast een paar puntjes op het to do-lijstje kunnen afvinken want dan heb ik vakantie en dus tijd om met mijn liefste een paar zaken te regelen, zoals de erkenning, het geboortekaartje, de geboortelijst en misschien zelfs het doopsuiker.

Het gaat dus goed vooruit. Ook fysiek, want toen ik vanmiddag een nieuw paar schoenen ging kopen, vroeg de verkoopster of het nog lukte met het passen. 🙂  En toen ik naar een vergadering aan de andere kant van de stad fietste op de beruchte Gentse kasseien, klutste Drempelkindje heen en weer totdat het er genoeg van had en me opzadelde met een paar ferme harde buiken zodat ik het wat kalmer aan moest doen.

Mijn lichaam is dus duidelijk niet meer van mij maar helemaal in de macht van die alien. Een flink uit de kluiten groeiende alien trouwens want volgens de nieuwsbrief van Kind en Gezin zou Drempelkindje stilaan 1,5 kilo wegen. Persoonlijk lijkt me dat wel een beetje sterk als het gewicht vorige week nog maar op 900 gram werd geschat dus we zullen dat gewicht maar met een flinke korrel zout nemen.

Wat had de nieuwsbrief nog zoal te zeggen?

“Doordat je alsmaar dikker wordt, zullen je evenwichtsgevoel en je beweeglijkheid veranderen. Wees zeker in de winter extra voorzichtig op de weg, op parkeerterreinen, op de stoep, enz. Deze plaatsen kunnen erg nat en glad zijn. Wees ook voorzichtig als je de trap afdaalt. Neem altijd de leuning vast en ga rustig naar beneden. Val je toch, neem dan contact op met je gynaecoloog, arts of vroedvrouw. Zij zullen je onderzoeken. 
Meestal is er niks ernstigs aan de hand, omdat je baarmoeder goed beschermd ligt in je buik en tussen je bekken. Bovendien wordt je baby beschermd door je buikwand, je baarmoeder en je vruchtwater. 

Waaraan merk je dat een ongeval wel ernstig is?

  • Bloedverlies.
  • Stroom van vocht uit je vagina. Waarschijnlijk zijn je vliezen gebroken.
  • Hevige buikpijn.
  • Loslating van de placenta. Dit is een van de ergste gevolgen!  

Je buik zit nu vol leven: je voelt je baby, maar soms voel je ook je buik hard worden. Dit zijn ‘oefenweeën’. Je baarmoeder bereidt zich immers al voor op de bevalling en trekt samen. Dit kan spontaan gebeuren, maar het kan ook opgewekt worden door plots te bukken of te tillen, bij stress of wanneer je baby hevig beweegt. Een harde buik is meestal pijnloos en onschadelijk. Heb je toch twijfels, raadpleeg dan je gynaecoloog, arts of vroedvrouw.

Je baby kan met zijn hoofdje naar beneden liggen, met zijn bips naar beneden (stuitligging) of horizontaal (dwarsligging). Door je buik te betasten, kan je niet zeggen hoe je kindje ligt. Het beweegt voortdurend en verandert deze maand nog heel vaak van positie. Is je buik bloot, dan kan je wel kleine uitstulpingen of flink golvende bewegingen zien. Misschien heeft je kindje zelfs al een favoriete houding.

Voel je je baby minder of minder krachtig bewegen, raadpleeg dan je gynaecoloog, arts of vroedvrouw. Het wordt nu terug tijd voor een echografie: de groei, de ontwikkeling en de houding van je baby kunnen zo worden nagegaan.

Je kindje is nu ongeveer 35 cm lang en weegt 1,5 kg.”

Reacties»

No comments yet — be the first.

Plaats een reactie